Menü
EL KURULUĞU
17.06.2022

EL KURULUĞU

Cildin her bir bölümü, yaşam boyu dış faktörlerle sürekli temas halindedir. Cildi oluşturan dokular çevre ile olan bu teması bir noktaya kadar tolere edebilmektedir. Ancak cilt, uygun bakımla desteklenmediği taktirde, kendini korumada sürekliliğini ve gücünü kaybetmeye başlayabilmektedir. Bu durum sonucunda ciltte istenmeyen oluşumlar meydana gelebilmektedir. Özellikle de sık sık su ile temas ettiği ve her türlü hava koşullarında tamamen açıkta kalmasından dolayı, en sık olumsuz cilt tepkilerini ellerimizde görebilmekteyiz. Bu istenmeyen oluşumların en başında ise, nem ve su oranının istenenden düşük olduğunun göstergesi olan el kuruluğu gelmektedir.

EL KURULUĞU NEDEN OLUR?

Her türlü aktivitede kullanılan, yüzeyler ve nesnelerle sürekli temas halinde olan ellerin, hijyen gereği sıkı sık yıkanması, soğuk, rüzgârlı ve kuru hava ile birlikte ani ısı değişimleri gibi etkenlerle, pullanma, çatlama, yıpranma ve en sık da kuruma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşması sık görülen bir durumdur. Bunun yanı sıra, bazı hassas cilt tiplerinde görülen egzama gibi oluşumlarda, ellerde sertleşme ve kuruluğa neden olabilmektedir. Herhangi bir dış etken olmaksızın, genetik nedenlere bağlı olarak da ellerimiz de kuruluk meydana gelebilmektedir.

EL BAKIMININ ÖNEMİ

Güzel ve bakımlı eller, başta kadınlar olmak üzere sahip olunması gereken önemli bir özelliktir. Elleriniz, hakkınızda birçok şey söyler. Hayatınızı nasıl yaşadığınızı, vücudunuzu sevip sevmediğinizi ve hatta ne tür bir işte çalıştığınızı bile ellerinize bakarak anlamak mümkündür. El sıkışmak, yemek yapmak, saçlarınızla ilgilenmek, hissetmek, dokunmak, çalışmak ve yazı yazmak. Ellerimiz olmadan, bu eylemlerin hiçbirini gerçekleştiremeyiz. Bu nedenle ellerimizi yaşam boyu bir hazine gibi korumak ve tüm cildimize uyguladığımız düzenli bakım ve özeni ellerimiz içinde sergilememiz en doğru yaklaşım olacaktır. Peki bu denli önemli olan ellerimiz kurumaya başladığında neler yapabiliriz. Şimdi biraz da bunlardan bahsedelim.  

EL KURULUĞUNA KARŞI NELER YAPABİLİRİZ

  • Soğuk havalarda, ellerinizi sıcak tutmaya yardımcı olacak eldivenler tercih ediniz.
  • Kimyasal içerikli temizlik ürünleri ile yaptığınız temizlik sırasında, eldiven takmaya özen gösteriniz.
  • Ellerinizi çok sıcak su ya da çok soğuk su ile yıkamaktan kaçınınız.
  • Ellerimizi sıcak hava ile kurutmak yerine yumuşak dokulu bir havlu ile kurulamayı tercih edebilirsiniz.
  • Stresten uzak durmaya çalışın
  • Yeterli miktarda su içiniz.

EL BAKIMININ PÜF NOKTALARI

  • El Temizliğinize Önem Veriniz

El bakımı için ilk adım el temizliğidir. El temizliği, günlük hayatta farklı yüzeylerle en fazla temas eden ellerde bakteri oluşumunu önlemek için yapılması gerekenlerin başında gelir. Bununla birlikte elleri yıkamak nem kaybına da sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra cildin nem seviyesini ve elastikiyetini korumak amacıyla nemlendirici ürünlerle cildimizi desteklemeliyiz.

  • Kuruyan Eller için Nem Desteği

Cildinizin her noktası farklı bir öneme sahiptir. Bu öneme sahip vücut organlarımızdan biride ellerimizdir. Ellerimiz, gün içerisinde sürekli hareket ve temas halinde olduğu için en çok yıpranan cilt bölgelerimizden biridir. Ellerinizin esnek ve pürüzsüz olması için tüm cildimiz gibi düzenli olarak nemlendirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Daha dirençli ellere sahip olmamızın en önemli unsurlarından biri ellerimizin nem dengesini korumamızla doğrudan ilişkilidir. Bu duruma bağlı olarak, özellikle ellerimizi her yıkamadan sonra nemlendirmeye özen göstermeliyiz.

  • Hassas Eller için Özel Bakım

Kuruyan, çatlayan, kızaran ve tahrişe meyilli eller için doğal aktifler içeren ürünleri tercih etmek cilt bakımında oldukça önemlidir. Antioksidanlar ve doğal yağlar ile cildinizin ihtiyaç duyduğu bakıma katkı sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte el temizliğinde kullandığımız ürünlerin nemlendirme özelliği taşıyıp taşımadığını inceleyerek kullanım sağlamanızı tavsiye ederiz.

  • Gece Bakımına Önem Veriniz

Gece yapılan cilt bakımları ne kadar etkiliyse, gece el bakımı da bir o kadar etkili ve önemlidir. Ellerin kullanılmadığı uyku döneminde el kremi ya da hindistan cevizi gibi doğal yağları ele sürüp pamuklu bir eldivenle, uykuya geçiş yapabilirsiniz. Bu şekilde sabah neme doymuş, yumuşacık ellerle güne başlayabilirsiniz.

  • Elleri Güneş Işınlarından Koru

El kurumasını engellemek için, ellerinizi güneşin UV ışınlarına karşı korumaya özen göstermeniz gerekmektedir. Gün içinde vücudumuzu güneşten gizleyebilsek de yüzümüzü ve ellerimizi güneşten sakınmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle güneşli havalar başta olmak üzere, dışarı çıkarken yaz kış yüzümüze sürdüğümüz güneş bakım ürünlerinden, ellerimizi de mahrum bırakmamalıyız. Suyla temas halinde yenileyeceğimiz güneş kreminin el üzerindeki ince çizgilere de olumlu etki edebileceğini söyleyebiliriz.

  • Peeling Uygulamasını İhmal Etme

Düzenli peeling uygulamaları ile ellerinizin daha yumuşak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz.