Menü
GÜNEŞİN SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
19.07.2022

GÜNEŞİN SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Yaz mevsimini gelmesi ile birlikte, saçların görünümünün ve kalitesinin bozulmasına neden olan ultraviyole ışınları ile birlikte, hava kirliliği, çevresel faktörler, ısıl işlemlere maruz kalma ve sık sık boyama gibi etkenlerde saçların doğallığını kaybetmesine neden olabilmektedir.

Güneş Işınlarına Dikkat!

Güneş ışınları, özellikle yaz aylarındaki yoğun etki ile saçların ve saç derisinin kurumasına sebebiyet verebilmektedir. Güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınan yaz döneminde, saç derisinde aşırı bir ısınma meydana gelmekte, bu durum ise saç yapısında bulunan suyun buharlaşmasına neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak, saçların zayıflaması ve gücünü kaybetmesi, istenmeyen saç oluşumlarına zemin hazırlamaktadır.

Saçları Aşırı Güneşe Maruz Bırakmayın

Yaz mevsimi başta olmak üzere, güneşe aşırı derecede maruz kalan saçlarda bu duruma bağlı olarak saç renginde değişimler meydana gelebilmektedir. Bu renk değişimlerinin yanı sıra, aşırı yağlanma, saç kırılmaları, kepek ve saç dökülmeleri gibi istenmeyen saç ve saç derisi oluşumlarında artış gözlemlenebilmektedir. Güneş ışınları, saç derisinde aşırı terleme meydana gelmesine neden olarak burada bulunan ve saçları koruyan tabakayı önemli ölçüde inceltmektedir. Bu durum saçlarda meydana gelen olumsuzlukların başlıca nedeni arasında gösterilebilir.  

Saçların Görünümünde Güneşin Etkisi

Yaz mevsiminde etkilerini daha fazla hissettiğimiz güneş ışınlarına maruz kalmak, UV ışınlarını olumsuz etkileri ile birlikte saçtaki protein yapıda bozulmalara sebebiyet vererek saçların zayıflayarak, daha mat ve cansız bir görünüm sergilemesine neden olabilmektedir. Özellikle saçın asıl maddesi olan keratinin zarar görmesi, saç görünümündeki bu olumsuzlukların ana nedeni olarak ön plana çıkmaktadır. Bu durum zamanla saçların yıpranmasına ve istenmeyen saç oluşumlarının yoğunluğunun artmasına sebebiyet verebilmektedir. Saçların yaz aylarında yıpranmasına etki eden en önemli etkenlerin başında güneşle birlikte tuzlu ve klorlu deniz ve havuz suları gelmektedir.

Güneşin saçlar üzerindeki olumsuz etkilerini maddeler halinde sıralarsak;

  • Saçlarda kuruma
  • Esnekliğini kaybetme
  • Kolay kırılma
  • Renk kaybı
  • Nem ve parlaklıkta azalma

Bu konuyla ilgili yaz için saç bakım önerileri konulu blog yazımız ilginizi çekebilir.