x
HAVA KOŞULLARININ SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

HAVA KOŞULLARININ SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

05 Temmuz 2022

Canlıların, doğal hayatta dış etkenlerden korunabilmesine yardımcı olan cildin dışındaki en önemli ikinci örtüsünü, estetik değeriyle saçları oluşturmaktadır. Saçlar yüzyıllardır insanoğlunu güzelleştirmek için kullanılmıştır. Özellikle kadınların güzellik ve zarafet ölçüsü olmuştur. Bu öneminin yanı sıra, narin yapılarıyla korunmaya ve özen gösterilmeye ihtiyaç duyan saçlarımız, hava ve çevresel koşullardan en çok etkilenen vücut bölümlerimiz olarak dikkat çekmektedir.

Hava Koşulları Neden Bu Kadar Etkili?

Aşırı güneş ışınları, denizin tuzlu suyu, havuzlardaki klorlu sular, hava ve çevre kirliliği, saçların kalitesinin bozulmasına, matlaşmasına, cansız ve donuk bir görünüm sergilemesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte, saçlarda çatallaşma, kırılma ve dökülme gibi istenmeyen oluşumlar meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

Soğuk Havanın Saçlara Zararı

Soğuk havalar, vücudumuzun büyük bir bölümüne zarar verdiği gibi, saçlarımıza da olumsuz etki etkileyebilmektedir. Kısaca bu zararları özetlemek gerekirse;

  • Kuruluk: Soğuk hava saçların nem dengesinin bozulmasına neden olarak, daha hızlı bir şekilde kurumasına neden olabilmektedir.
  • Mat Görünüm: Soğuk havalarda kuruluğa bağlı gelişen ve en sık rastlanan durum, saçların parlaklığını ve canlılığını yitirerek soluk bir görünüm almasıdır.
  • Kırılma: Saçların kuruması ve nem kaybı yaşamasına bağlı olarak, saç kırıklarında artış gözlemlenebilmektedir.
  • Dökülme: Saçlardaki kuruluk ve nem dengesizliğine bağlı olarak gelişen durumların biride, saç kaybında yaşanan artışlardır.
  • Elektriklenme: Soğuk havalarda havadaki nemin azalması, elektrik yükünün artmasına ve saçlarda elektriklenme meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Aşırı Sıcaklarda Soğuk Hava Kadar Etkili

Aşırı güneşe maruz kalmanın ve zararlı UV ışınlarının, saçların matlaşmasında ve yıpranmasında önemli bir etken olduğunu belirten uzmanlar, sıcak havanın, deniz, havuz ve çevre kirliliği ile birleşmesiyle birlikte olumsuz etkilerinin arttığını ifade etmektedirler. Bu olumsuz etkide en büyük payı, yüksek oranda tuz içeren deniz suyu oluşturmaktadır. Bu durumun yanı sıra aşırı sıcaklar, terlemenin artması ve çevre kirliliği ile birleşerek saç diplerin de kaşıntı şikayetlerinin artmasına neden olabilmektedir.

Kirli Hava Saçlara Düşman!  

Kirli hava saçlarda metal birikimine yol açarak, saçlar için büyük önem arz eden protein yapı taşlarının azalmasına neden olabilmektedir. Bu birikimler, saçlardaki ışığı yansıtma özelliğinin bozulmasına ve zamanla daha zayıf, cansız ve mat bir görünüm almasına sebebiyet verebilmektedir.

HAVA KOŞULLARINA KARŞI PÜF NOKTALAR

  • Saç bakımını ihmal etmeyiniz.
  • Saçlarımızım nem seviyesini her mevsim dengede tutmaya özen gösteriniz.
  • Saçlarınızı, çevresel kirliliğe karşı günlük bakımlarına ek olarak, maske ve peeling gibi haftalık uygulamalarla destekleyiniz.
  • Saçları güneşten korumak için, pamuklu ve delikli şapka veya eşarplarla saçları koruma altına alabilirsiniz.
  • Saç bakımında, doğal yağlarla desteklenmiş saç bakım yağları ve kremlerinden destek alınız.

Bu konuyla ilgili saç bakım rutini, saç dökülmesi, saç kuruluğu başlıklı blog yazılarımız ilginizi çekebilir.

Güzelliğe Dair Her Şey Procsin Blog
KIŞIN ORTAYA ÇIKAN CİLT OLUŞUMLARI

KIŞIN ORTAYA ÇIKAN CİLT OLUŞUMLARI

Hava değişimleri tüm vücudu etkilediği gibi cildinde doğrudan etkilenmesine sebebiyet verebilmektedir. Kışın gelmesiyle birlikte, ciltte meydana gelebilecek olan istenmeyen oluşumlara yönelik merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku... 03 Şubat 2023
SAÇ DÖKÜLMELERİNE YÖNELİK BAKIM RUTİNİ

SAÇ DÖKÜLMELERİNE YÖNELİK BAKIM RUTİNİ

Sağlıklı bir insanın saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut her saç telinin bir yaşam süresi vardır. Her saç teli ortalama 4 ile 6 yıl arası yaşamaktadır. Sonrasında dinlenir ve dökülür. Bunun yanı sıra erişkinlerde yıkanma ve tarama ile birlikte günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Aşırıya kaçan bir tablo varsa bu durumun ciddiye alınması gerekebilir.

Devamını Oku... 27 Ocak 2023
CİLT KURULUĞUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

CİLT KURULUĞUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

Cilt kuruluğu cildin en yüzeysel tabakası olan epidermiste yeterli miktarda su bulunmamasıyla karakterize olan çok yaygın bir cilt oluşumudur. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilemekle birlikte yaşlı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle eller, dirsekler ve dudaklar başta olmak üzere cilt kuruluğu vücudun tamamına yakınında görülebilen bir cilt oluşumudur.

Devamını Oku... 20 Ocak 2023
AKNELİ CİLTLER İÇİN BAKIM RUTİNİ

AKNELİ CİLTLER İÇİN BAKIM RUTİNİ

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt oluşumudur. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltte kabarık kırmızı şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Akneler sıklıkla yüz, sırt, kol ve göğüs bölgesinde görülür.

Devamını Oku... 13 Ocak 2023
KIŞA GİRERKEN SAÇ BAKIMI

KIŞA GİRERKEN SAÇ BAKIMI

Kış aylarının kendisini hissettirmeye başlayacağı bu dönemde, cildimiz kadar saçlarımızda kış ayına ait hava koşullarından etkilenebilmektedir. Bu dönemde özellikle rüzgâr ve soğuk havanın etkisiyle, saçlar cansız ve mat bir görünüm sergileyerek doğal görünümünden uzaklaşmaya başlayabilir.

Devamını Oku... 06 Ocak 2023
KIŞA GİRERKEN CİLT BAKIMI

KIŞA GİRERKEN CİLT BAKIMI

Kış mevsiminin gelmesi ve nem oranının azalması ile birlikte, yüzümüz, ellerimiz, dudaklarımız başta olmak üzere, vücudun tüm bölgelerinin soğuk hava şartlarından etkilenmemesine yardımcı olmak için, cilt bakımı ile ilgili ip uçları vermeye çalışacağız.

Devamını Oku... 26 Aralık 2022
CİLTTE LEKE OLUŞUMUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

CİLTTE LEKE OLUŞUMUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

Cilt lekeleri cildin bazı alanlarında normalden daha fazla melanin üretilmesi sonucu meydana gelen oluşumlardır. Melanin, gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir. Cilt lekelerinin başlıca nedenleri arasında güneş hasarı, hormonal değişiklikler, ilaçların yan etkileri, deride meydana gelen bazı cilt hastalıkları, yara izleri ile ciltte meydana gelen tahriş ve yıpranmaları sayabiliriz. 

Devamını Oku... 16 Aralık 2022
KIŞIN GÜNEŞ KREMİ KULLANILMALI MI?

KIŞIN GÜNEŞ KREMİ KULLANILMALI MI?

Güneş kremi konusu ile ilgili akla gelen sorulardan biri, güneş kreminin kışın kullanılmasının gerekli olup olmadığına yönelik sorudur. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan güneş kremleri kışında sürülmeli mi? sorusunun cevabını merak edenler, yazımızın devamını okuyarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirler.

Devamını Oku... 09 Aralık 2022
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.