Menü
HAVA KOŞULLARININ SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
05.07.2022

HAVA KOŞULLARININ SAÇ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Canlıların, doğal hayatta dış etkenlerden korunabilmesine yardımcı olan cildin dışındaki en önemli ikinci örtüsünü, estetik değeriyle saçları oluşturmaktadır. Saçlar yüzyıllardır insanoğlunu güzelleştirmek için kullanılmıştır. Özellikle kadınların güzellik ve zarafet ölçüsü olmuştur. Bu öneminin yanı sıra, narin yapılarıyla korunmaya ve özen gösterilmeye ihtiyaç duyan saçlarımız, hava ve çevresel koşullardan en çok etkilenen vücut bölümlerimiz olarak dikkat çekmektedir.

Hava Koşulları Neden Bu Kadar Etkili?

Aşırı güneş ışınları, denizin tuzlu suyu, havuzlardaki klorlu sular, hava ve çevre kirliliği, saçların kalitesinin bozulmasına, matlaşmasına, cansız ve donuk bir görünüm sergilemesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte, saçlarda çatallaşma, kırılma ve dökülme gibi istenmeyen oluşumlar meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

Soğuk Havanın Saçlara Zararı

Soğuk havalar, vücudumuzun büyük bir bölümüne zarar verdiği gibi, saçlarımıza da olumsuz etki etkileyebilmektedir. Kısaca bu zararları özetlemek gerekirse;

  • Kuruluk: Soğuk hava saçların nem dengesinin bozulmasına neden olarak, daha hızlı bir şekilde kurumasına neden olabilmektedir.
  • Mat Görünüm: Soğuk havalarda kuruluğa bağlı gelişen ve en sık rastlanan durum, saçların parlaklığını ve canlılığını yitirerek soluk bir görünüm almasıdır.
  • Kırılma: Saçların kuruması ve nem kaybı yaşamasına bağlı olarak, saç kırıklarında artış gözlemlenebilmektedir.
  • Dökülme: Saçlardaki kuruluk ve nem dengesizliğine bağlı olarak gelişen durumların biride, saç kaybında yaşanan artışlardır.
  • Elektriklenme: Soğuk havalarda havadaki nemin azalması, elektrik yükünün artmasına ve saçlarda elektriklenme meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Aşırı Sıcaklarda Soğuk Hava Kadar Etkili

Aşırı güneşe maruz kalmanın ve zararlı UV ışınlarının, saçların matlaşmasında ve yıpranmasında önemli bir etken olduğunu belirten uzmanlar, sıcak havanın, deniz, havuz ve çevre kirliliği ile birleşmesiyle birlikte olumsuz etkilerinin arttığını ifade etmektedirler. Bu olumsuz etkide en büyük payı, yüksek oranda tuz içeren deniz suyu oluşturmaktadır. Bu durumun yanı sıra aşırı sıcaklar, terlemenin artması ve çevre kirliliği ile birleşerek saç diplerin de kaşıntı şikayetlerinin artmasına neden olabilmektedir.

Kirli Hava Saçlara Düşman!  

Kirli hava saçlarda metal birikimine yol açarak, saçlar için büyük önem arz eden protein yapı taşlarının azalmasına neden olabilmektedir. Bu birikimler, saçlardaki ışığı yansıtma özelliğinin bozulmasına ve zamanla daha zayıf, cansız ve mat bir görünüm almasına sebebiyet verebilmektedir.

HAVA KOŞULLARINA KARŞI PÜF NOKTALAR

  • Saç bakımını ihmal etmeyiniz.
  • Saçlarımızım nem seviyesini her mevsim dengede tutmaya özen gösteriniz.
  • Saçlarınızı, çevresel kirliliğe karşı günlük bakımlarına ek olarak, maske ve peeling gibi haftalık uygulamalarla destekleyiniz.
  • Saçları güneşten korumak için, pamuklu ve delikli şapka veya eşarplarla saçları koruma altına alabilirsiniz.
  • Saç bakımında, doğal yağlarla desteklenmiş saç bakım yağları ve kremlerinden destek alınız.

Bu konuyla ilgili saç bakım rutini, saç dökülmesi, saç kuruluğu başlıklı blog yazılarımız ilginizi çekebilir.