SAÇTA ELEKTRİKLENME & KABARMA

SAÇTA ELEKTRİKLENME & KABARMA

07 Mart 2022

Kabarma, saç telleri farklı yönlerde ilerlediğinde ve saç katikülü (saçın en dış tabakası) kaldırıldığında oluşur. Saçlar çeşitli nedenler sebebiyle elektriklenirken, bu durum zincirleme bir etkiyle kuru ve yıpranmış saç oluşumuna zemin hazırlar. Dolayısıyla nem kaybeden ve koruyucu dış tabakası hasar gören saç kabarma eğilimi gösterir. Saçların elektriklenmesinin nedeni, saç tellerinde biriken negatif ve pozitif iyonlardır. Özellikle yağışların azalması ve havaların kuruması ile beraber ortaya çıkan sorunun asıl kaynağı saçlardaki pozitif yükün artmasıdır. Bu pozitifliği arttıran farklı nedenler mevcuttur.

Her Şeyin Başında Nem Gelir!

Cilt ve saçta istenmeyen oluşumların gelişmesindeki en büyük faktör, yeterli düzeyde nem seviyesine sahip olmamalarıdır.  Özellikle duş sonrasında yüksek ısıl işlemle kurutulan saçlar sonrasında saç tellerindeki nem oranı orantısız bir şekilde azalmakta, bu durum da saçın kabarmasına sebebiyet verebilmektedir.

Saçlarım Neden Bu Kadar Kabarıp Elektrikleniyor?

  • Aşırı Yıkama: Aşırı yıkama kabarma ve kuruluğa zemin hazırlar. Bu durum daha fazla elektriklenmeye neden olur.
  • Sert Yıkama: Şampuanlama ve kremleme esnasında saçınızı çok fazla ovalamak, saç tellerinizde fazla karışıklığa, hasara ve sürtünmeye neden olur. Bu durum kabarma için zemin hazırlar. Özellikle ıslakken daha savunmasız bir yapıda olan saçlarınıza duş esnasında oldukça nazik davranmak gerekmektedir.
  • Sürtünme: Saç telleri, sürtünme ile karşılaştıklarında kabarma ve elektriklenme durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Saç yıkama esnasında yaşanan sürtünmenin yanı sıra, saçları kuruturken seçilen havlular dokusu pürüzlü ve sert olan nemli saçın kabarmasına ve elektriklenmesine neden olabilmektedir.
  • Kullanılan Yanlış Saç Bakım Ürünleri: Saç bakım rutininizde kullandığınız ürün ve içerik türleri, saçların elektriklenmesine sebebiyet verebilir. Özellikle doğal yağlar ve bitkisel aktiflerle desteklenmiş ürün gruplarını tercih etmeniz, saçların doğal nem desteğine destek vererek kabarma ve elektriklenmenin önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.
  • Saçların Hasar Görmesi: Saçların hasar görmesi, yoğun ısıl işlemlere maruz kalma, sürekli saç boyama, güneşe maruz kalma ve aşırı sürtünme gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Saçlarda herhangi bir nedene bağlı hasar oluşumu, saçların koruyucu tabakasına da zarar verdiği için, saçların elektriklenmesi kaçınılmaz hala gelebilmektedir.
  • Genetik Yatkınlık: Saçlar genetik olarak elektriklenme ve kabarmaya yatkın olabilir.
  • Mevsimsel Nedenler: Aşırı sıcak ve soğuk hava ile birlikte, aşırı nem ya da kuru hava, saçların kabarma ve elektriklenmesinde rol oynayan nedenler arasında sayılabilmektedir.
  • Doğal Nem Dengesinin Bozulması: Saçların sık sık elektriklenmesinin başlıca nedenlerinden birisi nem eksikliğidir. Nemi eksik olan saç, nemini havadan almaya çalışır. Bu yüzden de elektriklenir ve kabarır. Bununla birlikte nem oranı fazla olan saç da kabarır ve elektriklenebilir. Buradaki doğru yaklaşım, saça ihtiyacı olduğu kadar nem desteği verebilmektir.

ELEKTİRKLENME ve KABARMAYA KARŞI NELER YAPABİLİRİZ?

  • Yeterli miktarda su tüketiniz.
  • Özellikle kuru ve soğuk havalarda nem desteği veren saç bakım ürünleri kullanınız.
  • Saçlarınızı kendi haline bırakarak, ısıl işlem yapmadan kurumasına izin veriniz.
  • Saçınızı havlu ile kurutmak yerine pamuklu bir kumaş (t-shirt vb…) kullanınız. Havlu kullanmayı tercih ediyorsanız havluyu nazikçe ve sürtünme yapmadan kullanmaya özen gösteriniz.
  • Isıl işlem yapacaksanız işlem öncesi ısıya karşı saçların korunmasına yardımcı olan saç bakım ürünleri kullanınız.
  • Yastık kılıflarınızı saçlarınızı gece boyunca sakinleşmesine destek verecek kumaşlardan tercih ediniz.
  • Saçlarınızı yıkarken saç tellerine nazik davranınız.
  • Saçlarınızı ılık su ile yıkamaya özen gösteriniz. 
  • Saçlarınız için, doğal kıllardan yapılmış ahşap tarakları tercih ediniz.
  • Ellerinizi ıslatarak saçınıza hafifçe dokunarak, suyun nötrleyen etkisiyle saçlarınızın yatışmasına destek verebilirsiniz.

SAÇ BAKIMINDA ELEKTRİKLENME VE KABARMA İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR

  • Nem ve bakım desteğini bir arada sunan şampuanları tercih ediniz.
  • Saçınıza nem takviyesi yapmak için haftada 2 kez maske uygulaması yapınız.
  • Saç bakım yağları ve kremleri ile saçların doğal nem dengesine destek verirken, tarama kolaylığı sağlayınız.
  • Belli aralıklarla saça nem takviyesi yapmak için hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünlerden faydalanabilirsiniz.
  • Gün içinde tarama kolaylığı sağlayan, doğal yağ içerikli saç spreylerinden faydalanabilirsiniz.
Güzelliğe Dair Her Şey Procsin Blog
GÖZENEK OLUŞUMUNA YÖNELİK BAKIM ÖNERİLERİ

GÖZENEK OLUŞUMUNA YÖNELİK BAKIM ÖNERİLERİ

Gözenekler cildin nefes almasına ve nemli kalmasına yardımcı olan küçük kanallardır. Ancak gözeneklerin girintili yapıları, makyaj, kir ve biriken toksinler sebebiyle zamanla görünür hale gelmeye başlayabilir.

Devamını Oku... 18 Mayıs 2023
İLKBAHARA GİRERKEN SAÇ BAKIMI

İLKBAHARA GİRERKEN SAÇ BAKIMI

Birçok kişi tarafından çok sevilen ilkbahar mevsiminin gelmesi, kış aylarının soğuk ve çetin geçen günlerinin ardından kendini yenilemek isteyen saçlarımız için özel bir önem taşımaktadır. Peki bu güzel bahar aylarında saçlarımız için neler yapabiliriz? Şimdi, sizler için derlediğimiz bahar ayına yönelik saç bakım tüyolarına birlikte göz atalım.

Devamını Oku... 19 Nisan 2023
İLKBAHARA GİRERKEN CİLT BAKIMI

İLKBAHARA GİRERKEN CİLT BAKIMI

Kışın zorlu geçen hava şartlarından sonra, cildiniz canlılığını kaybederek yorgun düşmüş olabilir. Soğuk havaların ve ağır kış şatlarının cilde kaybettirmiş olduğu nem ve canlılığı ilkbahara girerken yeniden yakalamak için neler yapabiliriz? Gelin bu sorunun cevabını bulmak için sizler için hazırladığımız yazıyı birlikte okuyalım.

Devamını Oku... 14 Nisan 2023
DERİNLEMESİNE CİLT TEMİZLİĞİ NEDİR?

DERİNLEMESİNE CİLT TEMİZLİĞİ NEDİR?

Cilt bakım rutininin ilk ve en önemli aşamalarından birini oluşturan cilt temizliği, aydınlık ve canlı bir cilt görünümü için vazgeçilmemesi gereken bir bakım rutinidir. Gün geçtikçe derecesini arttıran olumsuz çevre koşulları, hava kirliliği, UV ışınları ve yaş almaya bağlı etkenlerle birlikte cildin temizlenmesi daha fazla önem taşımaya başlamaktadır. Cildin gerçekten temizlendiğinden emin olmamıza yardımcı olması için ihtiyaç duyulan cilt temizliği olarak ifade edebileceğimiz “derinlemesine cilt temizliği” ile ilgili merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Devamını Oku... 24 Mart 2023
KIŞIN ORTAYA ÇIKAN CİLT OLUŞUMLARI

KIŞIN ORTAYA ÇIKAN CİLT OLUŞUMLARI

Hava değişimleri tüm vücudu etkilediği gibi cildinde doğrudan etkilenmesine sebebiyet verebilmektedir. Kışın gelmesiyle birlikte, ciltte meydana gelebilecek olan istenmeyen oluşumlara yönelik merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku... 03 Şubat 2023
SAÇ DÖKÜLMELERİNE YÖNELİK BAKIM RUTİNİ

SAÇ DÖKÜLMELERİNE YÖNELİK BAKIM RUTİNİ

Sağlıklı bir insanın saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut her saç telinin bir yaşam süresi vardır. Her saç teli ortalama 4 ile 6 yıl arası yaşamaktadır. Sonrasında dinlenir ve dökülür. Bunun yanı sıra erişkinlerde yıkanma ve tarama ile birlikte günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Aşırıya kaçan bir tablo varsa bu durumun ciddiye alınması gerekebilir.

Devamını Oku... 27 Ocak 2023
CİLT KURULUĞUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

CİLT KURULUĞUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

Cilt kuruluğu cildin en yüzeysel tabakası olan epidermiste yeterli miktarda su bulunmamasıyla karakterize olan çok yaygın bir cilt oluşumudur. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilemekle birlikte yaşlı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle eller, dirsekler ve dudaklar başta olmak üzere cilt kuruluğu vücudun tamamına yakınında görülebilen bir cilt oluşumudur.

Devamını Oku... 20 Ocak 2023
AKNELİ CİLTLER İÇİN BAKIM RUTİNİ

AKNELİ CİLTLER İÇİN BAKIM RUTİNİ

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt oluşumudur. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltte kabarık kırmızı şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Akneler sıklıkla yüz, sırt, kol ve göğüs bölgesinde görülür.

Devamını Oku... 13 Ocak 2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.