TÜYLENME

TÜYLENME

28 Nisan 2022

Tüylenme, kadınlarda yüz, göğüs, karın, sırt, kol ve bacakların üst kısmında uzun kalın ve sert tüylerin çıkması şeklinde ifade edilebilir. Bu durum kozmetik bir oluşumun yanı sıra, hormonal bir düzensizliğin oluştuğunu da gösterebilmektedir. Kadınlarda tüylenmenin yoğun olarak görüldüğü bölgeler erkek tipi kıl bölgeleri olarak kabul edilen yerlerdir. Aslında bu bölgelerde her insanda az ya da çok tüy olabilir.  Asıl önemli olan, tüylerin dikkat çekecek ve estetik kaygı yaratacak seviyeye, yani kıl haline dönüşmüş olmasıdır.  

Kıl Nedir? Nasıl Oluşur?

Vücudumuzda bulunan, dağılımı ve yoğunluğu genetik olarak belirlenen kıllar, kıl kökleri sayesinde oluşmaktadır. Ayak tabanı ve avuç içi hariç vücudumuzun her bölgesinde kıl kökleri bulunur. Bazı kıl kökleri gözle görülmeyecek incelikte kıl üretimi yapar ve cinsiyet, ırk, yaş, hormonal durum gibi etkenlere göre, vücutta az veya daha belirgin olan bir tüylenmeye neden olurlar. Kıl kökleri hormonlar tarafından yönlendirilir ve sürekli kıl üretir. Üretilen kıllar kendiliğinden dökülene veya kesilene kadar o bölgede kalır. Kıllar bulundukları bölgeye göre farklı uzama hızına sahiptirler. Saçlar daha hızlı uzar ve daha büyük uzunluğa ulaşırken, kollarımızdaki kıllar daha yavaş uzar ve aynı uzunlukta kaldıkları izlenimi verirler. Hormonlar kıl köklerinin aynı anda üretim yapmasına izin vermez. Kıl köklerinin bir kısmı aktifken bazıları dinlenir. Bu şekilde kılların aynı an da çıkıp dökülmesi engellenir.

Androjen Nedir?

Kıl köklerinin çalışmasını sağlayan hormonlara androjen denir. Bunlar erkeklik hormonu olarak bilinir. Androjen hormonlar kadınlarda düşük seviyede üretilmektedir.

TÜYLENMENİN NEDENLERİ

Kadınlarda tüylenme sorunları genel olarak hormonlar da yaşanan anormalliklerden meydana gelmektedir. Androjen hormonları salgısı herhangi bir nedenle arttığında, kıl köklerine kadar ulaşan fazla miktardaki hormonlar, kadınlarda dinlenme aşamasında bulunan erkek tipi bölgelerdeki kılların artışına sebebiyet verir. Tüylenmenin derecesi hormonların üretimine göre değişim gösterir.  Dinlenme döneminde olan kıl köklerinin uyarılması ile koyu renkte ve sert kıllar çıkar.

Tüy Oluşumunda Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Tüylenme eğer hormonal bir bozukluğa bağlı ise, yapılacak tüm yaklaşımlar tıbbi kontrol çerçevesinde yapılmalıdır. Eğer altta yatan tıbbi bir öykü yoksa, kişi ağda, epilasyon, lazer gibi yöntemleri ile kozmetik desteğini yanına alarak bu oluşuma karşı bakım desteği sunabilir.    

TÜYLENMEYE KARŞI CİLT BAKIMINDA PÜF NOKTALAR

  • Özellikle tüylenmeyi geciktirmeye yardımcı yapı ve içeriğe sahip olan kremleri ağda sonrası düzenli olarak kullanırsanız, yeni tüy oluşumunun gecikmesine ve daha uzun süreli pürüzsüz bir görünüm yaşamanıza destek vermiş olursunuz.
  • Tüylenmeyi geciktirmeye yardımcı olan krem uygulamalarının yanı sıra, içerik olarak tüylenme karşıtı bakıma destek veren vücut peelingleri kullanarak cilt bakım rutininizi zenginleştirebilirsiniz.
  • Çay ağacı ve lavanta yağını içeren cilt bakım ürünlerini kullanarak, tüylenme karşıtı bakımda, cildinize destek verebilirsiniz.
Güzelliğe Dair Her Şey Procsin Blog
GÖZENEK OLUŞUMUNA YÖNELİK BAKIM ÖNERİLERİ

GÖZENEK OLUŞUMUNA YÖNELİK BAKIM ÖNERİLERİ

Gözenekler cildin nefes almasına ve nemli kalmasına yardımcı olan küçük kanallardır. Ancak gözeneklerin girintili yapıları, makyaj, kir ve biriken toksinler sebebiyle zamanla görünür hale gelmeye başlayabilir.

Devamını Oku... 18 Mayıs 2023
İLKBAHARA GİRERKEN SAÇ BAKIMI

İLKBAHARA GİRERKEN SAÇ BAKIMI

Birçok kişi tarafından çok sevilen ilkbahar mevsiminin gelmesi, kış aylarının soğuk ve çetin geçen günlerinin ardından kendini yenilemek isteyen saçlarımız için özel bir önem taşımaktadır. Peki bu güzel bahar aylarında saçlarımız için neler yapabiliriz? Şimdi, sizler için derlediğimiz bahar ayına yönelik saç bakım tüyolarına birlikte göz atalım.

Devamını Oku... 19 Nisan 2023
İLKBAHARA GİRERKEN CİLT BAKIMI

İLKBAHARA GİRERKEN CİLT BAKIMI

Kışın zorlu geçen hava şartlarından sonra, cildiniz canlılığını kaybederek yorgun düşmüş olabilir. Soğuk havaların ve ağır kış şatlarının cilde kaybettirmiş olduğu nem ve canlılığı ilkbahara girerken yeniden yakalamak için neler yapabiliriz? Gelin bu sorunun cevabını bulmak için sizler için hazırladığımız yazıyı birlikte okuyalım.

Devamını Oku... 14 Nisan 2023
DERİNLEMESİNE CİLT TEMİZLİĞİ NEDİR?

DERİNLEMESİNE CİLT TEMİZLİĞİ NEDİR?

Cilt bakım rutininin ilk ve en önemli aşamalarından birini oluşturan cilt temizliği, aydınlık ve canlı bir cilt görünümü için vazgeçilmemesi gereken bir bakım rutinidir. Gün geçtikçe derecesini arttıran olumsuz çevre koşulları, hava kirliliği, UV ışınları ve yaş almaya bağlı etkenlerle birlikte cildin temizlenmesi daha fazla önem taşımaya başlamaktadır. Cildin gerçekten temizlendiğinden emin olmamıza yardımcı olması için ihtiyaç duyulan cilt temizliği olarak ifade edebileceğimiz “derinlemesine cilt temizliği” ile ilgili merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Devamını Oku... 24 Mart 2023
KIŞIN ORTAYA ÇIKAN CİLT OLUŞUMLARI

KIŞIN ORTAYA ÇIKAN CİLT OLUŞUMLARI

Hava değişimleri tüm vücudu etkilediği gibi cildinde doğrudan etkilenmesine sebebiyet verebilmektedir. Kışın gelmesiyle birlikte, ciltte meydana gelebilecek olan istenmeyen oluşumlara yönelik merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku... 03 Şubat 2023
SAÇ DÖKÜLMELERİNE YÖNELİK BAKIM RUTİNİ

SAÇ DÖKÜLMELERİNE YÖNELİK BAKIM RUTİNİ

Sağlıklı bir insanın saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut her saç telinin bir yaşam süresi vardır. Her saç teli ortalama 4 ile 6 yıl arası yaşamaktadır. Sonrasında dinlenir ve dökülür. Bunun yanı sıra erişkinlerde yıkanma ve tarama ile birlikte günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Aşırıya kaçan bir tablo varsa bu durumun ciddiye alınması gerekebilir.

Devamını Oku... 27 Ocak 2023
CİLT KURULUĞUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

CİLT KURULUĞUNA YÖNELİK CİLT BAKIM RUTİNİ

Cilt kuruluğu cildin en yüzeysel tabakası olan epidermiste yeterli miktarda su bulunmamasıyla karakterize olan çok yaygın bir cilt oluşumudur. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilemekle birlikte yaşlı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle eller, dirsekler ve dudaklar başta olmak üzere cilt kuruluğu vücudun tamamına yakınında görülebilen bir cilt oluşumudur.

Devamını Oku... 20 Ocak 2023
AKNELİ CİLTLER İÇİN BAKIM RUTİNİ

AKNELİ CİLTLER İÇİN BAKIM RUTİNİ

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt oluşumudur. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltte kabarık kırmızı şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Akneler sıklıkla yüz, sırt, kol ve göğüs bölgesinde görülür.

Devamını Oku... 13 Ocak 2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.