Menü
GÖZ ÇEVRESİNDE İSTENMEYEN OLUŞUMLAR
23.06.2022

GÖZ ÇEVRESİNDE İSTENMEYEN OLUŞUMLAR

Cilt bakım rutininin temel adımlarını her gün özenli bir şekilde yapmaya çalışırken, aynı hassasiyeti göz altı ve çevresi içinde gösteriyor musunuz?

Göz çevresinin, cildin geri kalanına kıyasla çok daha ince ve hassas bir yapıya sahip olduğunu ve cilt üzerinde gelişebilecek olumsuz durumların en çok etkilediği bölgelerin başında geldiğini hatırlatarak, bu haftaki yazımızı kaleme alıyoruz.

Göz Çevresinde Estetik Kaygıya Yol Açan Oluşumlar

Gözler, yüzün çok küçük bir bölümünü kapsıyor olsa da görünümün üzerinde ki etkisi oldukça fazladır. Canlı ve pürüzsüz bir göz çevresinin bakışlara yansıttığı pozitif enerji, çok daha genç bir görünüm sergilememize imkân tanırken, koyu halka, şiş ve kırışık bir görünüme sahip bir göz çevresi daha yaşlı ve yorgun bir görünüme sebebiyet verebilmektedir.

Göz Altı Morluğu

Göz altı morluğu, göz çevresindeki deri dokusunun cildin geri kalanına göre, daha koyu bir renge sahip olmasını ifade etmektedir. Göz kapaklarında görülebilen bu durum genel olarak göz altında daha belirgin bir şekilde görüldüğü için, göz çevresi koyu halka görünümü şeklinde de ifade edilebilmektedir.

GÖZ ALTI MORLUKLARININ NEDENLERİ ARASINDA;

  • Yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği
  • Genetik faktörler
  • Yaş almak
  • Uykusuzluk
  • Yorgunluk
  • Güneş ışınları ve çevresel faktörler
  • Alerjiler
  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı sayılabilir.

Göz Altı Morluklarında Temel Yaklaşımlar

Göz altı morluklarının altında yatan kişiye özel sebepler değerlendirildikten sonra medikal ve kozmetik desteklerden yararlanarak farkı destekler sunulabilmektedir. Bu uygulamaların yanı sıra evde özellikle;

  • Düzenli göz çevresi bakımı
  • Kaliteli uyku
  • Yeterli su tüketimi
  • Düzenli beslenme konularına özen gösterterek, medikal ve cilt bakımı ile verdiğiniz desteklere yardımcı olabilirsiniz.

Göz Altı Torbaları

Cilt, yaşlanma başta olmak üzere farklı nedenlerden dolayı esnek yapısını kaybedebilir. Özellikle 20 yaşlardan itibaren her yıl bir miktar kolajen kaybı yaşanmaya başlar. Cilde esneklik kazandırmada önemli bir katkısı olan bu proteinin kaybıyla, cilt elastikiyet yapısını yitirmeye başlar. Kaslar zayıflar ve göz çevresinde torbalar oluşmaya başlar.

Göz Altı Torbaları Neden Oluşur?

Göz altı torbalarının başlıca nedeni arasında genetik nedenler gelmektedir. Yaşlanma, düzensiz uyku ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz su tüketimi ve yorgunluk göz altı torbalarına zemin hazırlayan en önemli etkenler arasında sayılabilir.  Bunun yanı sıra aşırı tuz tüketimi, çeşitli alerjiler ve stres gibi nedenlerde göz altı morluk görünümüne sebebiyet verebilmektedir.

Göz Altı Torbaları ile Temel Yaklaşımlar

Göz altı torbaları ile ilgili atmamız gereken en önemli adımlardan biri yaşam tarzımızda, uyku, su tüketimi, egzersiz, beslenme alışkanlıkları ve güneş koruma kullanımı başta olmak üzere cilt bakımında yolunda gitmeyen alışkanlıklarımız varsa, bunları düzene koymak olacaktır.

Kaz Ayağı

Kaz ayakları, yüzün en ince ve hassas bölgesi olan göz çevresinin dış kısımlarında meydana gelen ince çizgilere verilen isimdir. Gözden şakaklara doğru ilerleyen çizgiler, açıları giderek genişleyen bir şekilde uzandıkları için kaz ayaklarına benzetilmiştir.

Kaz Ayağı Görünümü Neden Oluşur?

Hızla geçen zamanın izlerinin en belirgin olarak hissedildiği göz çevresin de yaşla birlikte azalan kolajen ve elastiğin yanı sıra, fazla mimik kullanımı ve nem kaybından dolayı da ince çizgi görünümü meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerle birlikte yetersiz su tüketimi ve zararlı güneş ışınları gibi etkenlerde, cilt bariyerinin zayıflamasına neden olduğu için kaz ayağı görünümüne sebebiyet verebilmektedir.

Kaz Ayağı Görünümünde En Temel Yaklaşım

Nedeni ne olursa olsun, kaz ayakları için en etkin yolun, doğru bir cilt bakım rutini ile cildin elastikiyetinin arttırılmasına destek olmaktan geçtiğini söyleyebilmek mümkündür. Göz çevresine özel, serum ve bakım yağları ile sağlanan nem desteği ile, ihtiyaç duyulan elastik ve pürüzsüz görünüme katkı sağlayabilirsiniz.

Göz Çevresi Kırışıklıkları

Cilt dokusunun elastikiyetini kaybetmesi sonucu, göz çevresi kırışıklıkları meydana gelebilmektedir. Yaş almayla birlikte, doğal olarak cilde esnek dokuyu sağlayan kolajen üretimi azalır ve buna bağlı olarak tüm cilt dokularında olduğu gibi göz çevresindeki kırışıklık görünümünde de artış gözlenmeye başlar.

Göz Çevresi Neden Kırışır?

Göz çevresi kırışıklığı genel olarak iki nedenden meydana gelir. Bunlar yaşlanma ve mimik kullanımıdır. Yaş almayla birlikte göz çevresi dokusundaki elastikiyet ve kolajen azalmaya başlar. Vücutta kolajen ve hyaluronik asit miktarının azalması göz çevresi kırışıklığı için yeterli sebeplerdir. Kasları ve cilt yapısını besleyen bu içeriklerin miktarı azaldığında, göz çevresi kurumaya başlar ve ilk kırışıklık görünümleri ortaya çıkar. Bununla birlikte;

  • Cilt bakımının yapılmaması
  • Cilde gereken önemin verilmemesi
  • Güneşin altında uzun süre kalmak
  • Koruyucu krem kullanmamak
  • Güneş gözlüğü kullanmamak
  • Aileden gelen genetik sebepler
  • Kuru cilt yapısı
  • Yetersiz su tüketimi gibi etkenlerde, göz altı kırışıklıklarına sebebiyet verebilmektedir.

GÖZ ÇEVRESİ KIRIŞIKLIĞINDA TEMEL YAKLAŞIMLAR

Göz çevresi kırışıklıklarında, zengin içerikleri ile hassas göz çevresi için geliştirilmiş cilt bakım ürünleri kullanmak son derece önemlidir. Özelikle c vitamini ve hyaluronik asit içerikli ürünlerle düzenli olarak cilt bakımı yapılmalıdır. Bunun yanı sıra, dengeli beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite yapılması, göz çevresi kırışıkları ile mücadelede yardımcınız olacaktır. Göz çevresi bakımı ve cilt bakımı başlıklı blog yazılarımız bu konuda ilginizi çekebilir.