Menü
GÖZENEK NEDİR? GENİŞLEMİŞ GÖZENEK NEDEN OLUŞUR?
12.04.2022

GÖZENEK NEDİR? GENİŞLEMİŞ GÖZENEK NEDEN OLUŞUR?

GÖZENEK NEDİR?

Gözenekler cildin nefes almasına ve nemli kalmasına yardımcı olan küçük kanallardır. Ancak gözeneklerin girintili yapıları, makyaj, kir ve biriken toksinler sebebiyle zamanla görünür hale gelmeye başlayabilirler.

GÖZENEK BÜYÜMESİ

Gözenekler, kıl foliküllerin ve yağ bezi kanallarının cilde açılma noktasıdır. Kıl folikülü içerisinde yağ üreten bir bez bulunur. Buna sebase bez denir. Yağ bezleri, yağı serbest bıraktığında, bu yağ salgısı cildin tepesine kadar yükselir ve gözenekler içinde toplanır.  Gözenek büyüklüğünü etkileyen en büyük faktör genetik özellikler olmakla birlikte yağ üretimi fazla olan yağlı ciltlerin gözenekleri geniş olurken, yağ üretimi az olan ciltlerin gözenekleri küçük olmaktadır. Ciltteki kirlerin birikmesi de gözenekleri tıkayarak genişlemesine neden olabilmektedir. Güneş ışınları ve yaşlanmaya bağlı olarak azalmaya başlayan kolajen miktarı ciltte sarkma yaşanmasına zemin hazırlar. Bu durum aşağı doğru bir genişlemeye sebebiyet vererek gözenek görünümüne neden olur. Bunun yanı sıra nem eksikliği de gözeneklerin açılmasına ve belirgin hale gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

Cilt Bakımınızda Gözeneklere Özen Gösterin

Başta yağlı ciltler olmak üzere cilt tipiniz ne olursa olsun gözenek görünümü oluşumuyla karşılaşmanız mümkün olabilmektedir. Bundan dolayı, gözeneklerin temizlenmesine ve görünümlerinin azaltılmasına yönelik ürünleri cilt bakım rutininize eklemeniz, istenmeyen oluşumlara karşı bakım desteğini sağlamanız açısından size yardımcı olacaktır. Cilt bakımında günlük temizliğin yanı sıra, haftalık bakımlarınızda da cildinize uygulayacağınız maske ve peelingler ile gözenek oluşumlarına ve görünümlerine karşı bakım desteğinde elinizi güçlendirebilirsiniz.

Evde Gözeneklerimiz için Neler Yapabiliriz?

Evde cilt bakımı yapmak isteyenler, gözenek oluşumuna karşı cildin daha sıkı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olan temizleme jelleri, nemlendiriciler, tonik, serum ve cilt maskelerini kullanarak uygun bir cilt bakım rutini oluşturabilirler.

  • Cildinizi yıkamayı ihmal etmeyiniz. Sabah akşam cilt temizliğine önem veriniz.
  • Yaz kış güneş kremi ile gözeneklerin korunmasına yardımcı olunuz.
  • Gözeneklerin temizliği sonrası kurulama işlemlerinde kullanacağınız havluların size özel ve temiz olmasına özen gösteriniz.
  • Cildinizi nemsiz bırakmamaya dikkat ediniz.
  • Beslenmenize dikkat ediniz.
  • Uykusuz kalmayınız.
  • Yeterli miktarda su tüketiniz.

Burun Üzerindeki Gözeneklere Özel Bakım

Gözeneklerin temizlenmesi ve daha sıkı bir görünüme sahip olmasının burun bölgesi için ayrı bir önemi bulunmaktadır. Burun bölgesinin en çok yağlandığı kısımları, yüz yıkama işlemi sırasında suyun en az temas ettiği kenar kısımlardır. Bu durumun yanı sıra fiziki yapısı itibariyle UV ışınlarına en çok maruz kalan bölge olması itibariyle tüm cildinize uyguladığınız bakımları burun bölgeniz içinde özenle sürdürmeniz gerekmektedir. Özellikle temizleme ve ürün kullanımı sonrası yapılan durulama işlemlerinde, suyu yüzünüze hızlı bir şekilde çarpmadan daha nazik hareketlerle yıkama işlemini gerçekleştirmeliyiz. Bu sayede burunla temas edecek suyun miktarını arttırarak temizliğin niteliğine katkı sağlamış olursunuz.

Gözenekli Ciltlerin Cilt Bakım Rutinlerinde Dikkat Etmeleri Gereken Önemli Noktalar

  • Yüzünüzü sabah akşam temizleyiniz.
  • Gözeneklerdeki yağı tortu bırakmadan temizlemeye katkı sağlayan jel formatında temizleyicilerden destek almaya özen gösteriniz.
  • Haftada iki kez peeling uygulaması yapmaya gayret ediniz.
  • Yağlı ciltler dahil tüm cilt tiplerinin doğru seçilmiş nemlendiricilerle nem desteğinin sürdürülmesi önemli bir cilt bakım rutinidir. Düzenli nemlendirme desteği, gözenek genişlemesinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
  • Haftada 2 kez özelikle kil bazlı bakım maskesi kullanmak, gözeneklerdeki yağın giderilmesine katkı sağlayacak bir bakım desteği vererek, gözeneklerin genişlemesine ve görünümlerinin azaltılmasına zemin hazırlayacaktır.
  • Makyajınızı temizlemeden yatağa gitmemeye özen gösteriniz.
  • Cildin güneşten korunmasına yardımcı olmak, cildin esnekliğini korumaya yardımcı olur. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, cilt bakım rutininize yaz kış güneş kremi uygulamasını eklemenizdir.
  • Kişisel bakım ürünlerinizi doğru seçerek, doğru zamanda ve doğru sırada kullanmaya özen gösteriniz.