Menü
HAVA KOŞULLARININ CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
01.07.2022

HAVA KOŞULLARININ CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Hava koşullarının cilt üzerinde oldukça önemli bir etkisinin olduğunu söylemek yanlış bir ifade olmasa gerek. Bu konuyla ilgisi olan uzmanlar, rüzgârlı ve soğuk havalarda, ciltte kurumayla birlikte kızarıklık ve çatlamaların artmasının yanı sıra, sıcak havalarda artan nem ve sıcaklığa bağlı olarak da akne gibi oluşumlarda, artış gözlemlendiğini ifade etmektedirler.

Cilt Hava Koşullarından Neden Etkilenir?

Vücudun en geniş organı olan cildimiz, tüm organlar için koruyucu bir kalkan görevi görürken, vücudumuzun giysisi olarak dış ortamda en çok etkilenen bölgemiz olma özelliğini taşımaktadır.

Cildimizin Dış Ortamdaki Önemi

Cildimiz vücudun en önemli ve geniş organı olması itibariyle, öncelikle vücudu dış ortamların olumsuz etkilerine karşın koruma görevini üstlenmektedir. Cildimiz, vücuda virüs, bakteri, kimyasal madde gibi zararlı yapıların girmesini engellemeye yardımcı olur. Bu yardımın yanı sıra, vücudun sıcaklığının düzenlenmesinde, sıvı ve nem dengesinin sağlanmasında ve güneşin zararlı ışınlarından korunmasında rol alan önemli bir organımızdır. Ayrıca cildimiz, dış ortamdan gelen darbelere karşı tampon rolü üstlenerek, iç yapıların zarar görmesinin engellenmesine katkı sağlar. 

Soğuk ve rüzgârlı havalar, cildin neminin azalmasına sebebiyet vererek, cildi kurumasına yol açabilmektedir. Özellikle kış aylarında, kuruluğa bağlı kızarıklık, çatlama, soyulma, pul pul dökülme gibi pek çok istenmeyen durum ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, soğuk sıcak geçişlerine ve kapalı ortamlara maruz kalmak da cildin dengesinin bozulmasına sebebiyet vererek, mat görünümle birlikte elastikiyet kaybı ve yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir.   Sıcak havalarda ise artan nem seviyesi ve sıcaklıkla birlikte terlemede artar. Artan terleme ve buna bağlı kaşıntı ile özellikle akneye meyilli ciltlerde istenmeyen oluşumlar gelişebilmektedir. Yine aşırı sıcak havalarda ter bezlerinin tıkanması ve terin vücut dışına atılmaması sonucu isilik adı verilen durum ortaya çıkabilmektedir.

GÜNEŞ IŞINLARI HER ZAMAN RİSK!

Güneş ışınları, hava koşulları denildiğinde, cilt üzerinde hava sıcaklığından bağımsız olarak cilt üzerinde etki eden önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Güneş ışınlarının, cilt üzerinde olumsuz etkiye neden olabilen iki türü Ultraviyole A ve Ultraviyole B’dir. UVA ışınları, cildin alt tabakasına etki ederek kırışıklık, erken yaşlanma ve leke oluşumuna sebebiyet verebilirken, UVB ışınları ise cildin daha üst tabakasına etki ederek güneş yanığı gibi istenmeyen durumların gelişmesine neden olabilmektedir.

HAVA KOŞULLARININ ETKİLERİNDEN KORUNMANIN PÜF NOKTALARI

  • Düzenli olarak nemlendirici kullanınız.
  • Yaz kış cilt temizliğinize önem veriniz.
  • Dört mevsim güneş koruyucu kullanmayı unutmayınız.
  • Güneş kremine ek olarak şapka, gözlük ve koruyucu giysilerle cildinizi destekleyiniz.
  • Mevsim şartlarına uygun belirli bir cilt bakım rutini oluşturunuz.
  • Temizle, nemlendir ve güneşten koru sloganını yaşam rutini haline getiriniz.