Menü
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE CİLT BAKIMI
20.05.2022

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE CİLT BAKIMI

Cilt bakımı keyifli olduğu kadar bir o kadar dikkat isteyen bir süreçtir. Cilt bakım rutinimiz ne kadar etkin ve etkili bir güce sahip olursa olsun, bu durum rutin üzerinde küçük değişikler yapmamız gerekmediği anlamını taşımamaktadır. Özellikle mevsim değişiklikleri ile birlikte değişen hava şartlarına farklı tepkiler gösteren cildimizin bakım rutinine, yeni eklemeler ya da kimi ürünlerin kullanımına ara verme gibi küçük ama etkili dokunuşlar gerekebilmektedir.

Cilt Mevsim Geçişlerinden Nasıl Etkilenir?     

Cilt çevresel etkenlerle direk olarak temas eden organımızdır. Buna bağlı olarak sadece genetik ve içsel etkenler değil, çevresel etmenlerde yaşlanma sürecini büyük ölçüde etkileyebilmektedir Mevsim geçişlerinde cilt bakım rutinini gözden geçirmemizi gerektiren pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin en başında sıcaklık gelmektedir. Sıcaklığın yanı sıra, nem, rüzgâr ve UV ışınlarının geliş açısı gibi birçok etken cilt üzerinde gözlenebilir etkilere yol açabilmektedir. Yaz mevsimine geçerken cildin sebum salgısının artması gözeneklerin genişlemesine ve siyah nokta oluşumunun artmasına neden olabilmektedir. Kış mevsimine geçerken ise soğumaya bağlı olarak ciltte kuruluk baş göstermeye başlayabilir. Nemsiz kalan cilt soğuk havaya karşı savunmasız kaldığında, daha solgun bir cilt görünümü ile birlikte akne, egzama gibi oluşumlara meyil gösterebilmektedir.

Mevsim Geçişlerinde En Sık Yapılan Yanlışlar

Mevsim geçişleri, cildiniz için bakıma daha fazla özen göstermeniz dönemlerdir. Yazın aşırı sıcağı, kışın iliklerimize işleyen soğuk havasına karşı cildimizi anlayarak özel yaklaşım ve davranışlar geliştirebilmemiz gerekebilmektedir. Bu dönemlerde en sık karşılaşılan hataları şu şekilde sıralayabiliriz,

  • Tek bir bakım ürünü ile bütün bir yılı geçirmek,
  • Cilt bakımı rutininde değişiklik ve yeniliklere fırsat vermemek,
  • Özellikle de soğuk havalarda, sıcak su ile duş alımını arttırmak

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE CİLT BAKIMININ PÜF NOKTALARI

  • Cilt Temizliğine Önem Verin

Kuruluk, akne, gözenek ya da siyah nokta. Mevsim geçişlerinde ihtiyacınıza göre cildinizi nazikçe arındıran temizleme jelleri ile cildinizi temizledikten sonra, cildinizi besleyip yatıştıran toniklerle bu temizliği destekleyebilirsiniz.

  • Cildinizi Sık Sık Nemlendirin

Kuru ciltler başta olmak üzere, bu dönemlerde cildin doğal nem dengesine destek vermek için nemlendirici desteği almalı, bununla birlikte hyaluronik asit içeren serumlarla cildin alt tabakasına da nem desteği vermelisiniz. Özellikle Havaların soğumasıyla birlikte, cildin içerdiği su miktarında ani düşüşler meydana gelebilmektedir. Bu duruma bağlı olarak, mevsim normallerinde su bazlı nemlendiriciler yeterli geliyorken, soğuk havalarda yağ içeriği ve onarıcı özelliği olan ürünlerle de cildinize destek vermelisiniz.

  • Peeling ve Maske ile Haftalık Cilt Bakım Desteği

Peeling ve maske desteği ile, çevresel koşulların cildiniz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Peeling uygulamaları ile cilt yüzeyinin daha pürüzsüz ve canlı bir görünüme ulaşmasına katkı sağlarken, maske uygulamalarıyla da cildin onarılmasına destek vermiş olursunuz.

  • Güneş Yüzünü Göstermese de Koruyucunuz Yanınızda Olsun

Asla atlanılmaması gereken diğer bir nokta da güneş kremi kullanımıdır. Güneşin sıcak yüzünü görmeye gerek kalmadan, kıştan yaza, yazdan kışa hangi dönemde olursak olalım, dört mevsim güneş koruma kullanmaya özen gösterelim.

  • Cildinizin İhtiyacına Uygun Ürünleri Tercih Edin

Mevsim geçişlerinde cildinizi iyi analiz edip neye ihtiyacı olduğunu tespit ederek, ürün tercihlerinizi ve bakım rutininizi şekillendirebilirsiniz. Örneğin cildiniz mevsim geçişlerinde kurumaya meyil ediyorsa günlük nemlendiricilerinize ek olarak onarıcı gece kremlerini ile cildinizi destekleyebilirsiniz.

  • Soğuk Havalarda Islak Saç ve Yüz ile Dışarı Çıkmamaya Özen Gösterin

Islak deri, kuru ve soğuk hava ile temasta bulunursa deride su kaybına neden olarak kuruluk gelişimine sebebiyet verebilmektedir.

Bunların Yanı Sıra;

  • Cildinizde gelişen gözenek ve akne oluşumlarına göre, özel olarak geliştirilmiş ürünlerle cilt bakım rutininize takviyeler yapabilirsiniz.
  • Mevsim geçişlerinde bir anda bastıran sıcak ve soğuk hava karşısında, cildin istenmeyen tepkiler vermemesi için cilt bariyerinizi güçlendiren içeriklere sahip ürünleri tercih etmeye özen gösteriniz.
  • Havaların soğumasıyla birlikte cildin içerdiği su miktarında ani düşüşler meydana gelebilmektedir. Bu duruma bağlı olarak mevsim normallerinde su bazlı nemlendiriciler yeterli geliyorken, soğuk havalarda yağ içeriği ve onarıcı özelliği olan ürünlerle de cildimize destek vermeliyiz.
  • Cildin dışarıdan ihtiyacı olduğu kadar içeriden de ihtiyaçları vardır. Yeterli su tüketimi, düzenli uyku ve dengeli beslenme bunların başında gelmektedir. Özellikle mevsim geçişleri başta olmak üzere yeterli su alımı, dengeli beslenme ve uyku düzenimize dikkat ederek cildimizin değişen iklim koşullarına karşı mücadelesine katkı sağlayabilirsiniz.