Menü
SERUM İLE KREM ARASINDA NE FARK VAR?
10.06.2022

SERUM İLE KREM ARASINDA NE FARK VAR?

Gün geçtikçe cilt bakım ürünlerindeki çeşitlilik artmaktadır. Buna bağlı olarak da ürünler arasında ayrım yapmak giderek zorlaşmaktadır. Ancak liste ne kadar kalabalıklaşırsa kalabalıklaşsın, cilt bakım rutininin vazgeçilmezleri nemlendirici kremlerimiz ve yüz bakım serumları her daim kullandığımız ürünler olarak dikkat çekmektedirler. Çoğu zaman krem yerine serum, serum yerine krem kullansak olur mu? gibi sorularla birbirlerinin yerine geçebileceği düşünülse de her iki ürünü birbirinden ayıran taraflarını öğrenmek isteyenler için yazımızı okumaya devam edelim.

SERUM NEDİR?

Cilt serumları, istenmeyen cilt oluşumlarına karşı bakım desteği sunmanın yanı sıra, cildin ihtiyacı olduğu günlük bakıma da yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş sıvı, konsantre ve küçük moleküllerden oluşan ürünleridir.

Genellikle ince yapıda olan serumlar, bu yapılarından dolayı cildin derinliklerine inerek dermis tabakasına ulaşabilmektedir. Antioksidan ve vitaminlerle desteklenmiş içerikleri sayesinde, küçük boyutlarına rağmen etkinliği ve yüksek konsantrasyonları nedeniyle birkaç damlası cilde yeterli gelebilmektedir.

KREM NEDİR?

Kremler, farklı amaçlara göre geliştirilmiş yarı katı bileşiklerdir. Kremler büyük moleküllerdir ve su, yağ ve diğer aktif maddeleri içerirler. Kremler yapıları gereği cildin üzerinde bariyer oluşturarak, cildin daha üst yüzeyini destekleyen aktiflerle cildin üst tabakasına bakım desteği sunarlar.

YÜZ SERUMUNUN GÖREVLERİ NEDİR?

Cilt serumları içerdiği bileşenlere göre spesifik özellikler içerebilmektedir. Hyaluronik asit, C vitamini ve antioksidan gibi güçlü içerikleriyle cildin doğal nem dengesine destek verirken, pürüzsüz ve daha aydınlık bir cilt görünümü için zemin hazırlanmasına yardımcı olurlar.

Etkin formül ve ince moleküler yapılarıyla cilde hızlı bir şekilde nüfuz ederek, hasar görmüş cildin onarılmasına ve yaşlanma belirtilerinin görünümün azaltılmasına destek verirler. Yüksek aktif içerikleri ile nemlendirici sınıfı kategorisi yerine bakım ürünü sınıfına giren serumlar, çok yönlü etkileriyle cilt rutininin parlayan yıldızları arasındadır.

KREMLERİN İŞLEVLERİ NELERDİR?

Sert hava koşulları, yaşlanma, güneş ve çevre kirliliğinin etkisiyle cildiniz nemini ve yumuşak dokusunu kaybedebilmektedir. Düzenli olarak kullanabileceğiniz kremler ile gerekli bakımın yapılmasına ve cildin istenmeyen oluşumlar yaşanmasının önlenmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Kremler genel olarak cildin kaybettiği nemin geri kazandırılmasına yardımcı olurken, içerik özellikleri ile yaşlanma ve leke karşıtı bakımın yapılmasına destek verme özelliğini de taşıyabilmektedirler. Kremler, yapı itibariyle serumların cilde kazandırmış oldukları değerli içeriklerin ciltte tutulmasına yardımcı olurken, nemin buharlaşmasına engel olarak nem dengesinin korunmasına destek verirler.

SERUM VE KREM ARASINDAKİ TEMEL FARKLAR

  • YAPISAL FARK

Serumlar sıvı ya da hafif bir yapıdayken, kremler daha kıvamlı bir yapıta sahiptirler. Buna bağlı olarak yüz serumları kremlere göre daha çabuk emilirler. Serumlar, kremlere göre daha küçük moleküler yapıya sahiptir. Bu nedenle cildin daha alt katmanlarına etki edebilme özelliğine sahiptirler.

  • CİLT ÜZERİNDE ETKİ FARKLILIĞI

Yüz serumları, kremlere oranla daha spesifik cilt ihtiyaçlarına cevap verebilirler. Tek başlarına etki edebildikleri gibi, krem öncesi kullanıldıklarında da kremin etkisinin arttırılmasına katkı sağlarlar. Serumlar kremlere göre cilt üzerinde daha hızlı bir etkiye sahiptir.

  • UYGULAMA FARKLILIĞI

Hem cilt serumları hem de yüz kremleri, cildin temizlenmesi ve tonikle arındırılması sonrası uygulansa da cilt bakım rutini de son dokunuş kremle yapılmalıdır. Temiz cilde serum uygulaması, yüz kremi uygulamasından hemen önce gelmelidir.

  • İÇERİK FARKLILIĞI

Serumlar kremlere oranla daha fazla vitamin ve antioksidan gibi aktif içeriklere sahip olabilmektedirler.

  • AMAÇ FARKLILIKLARI

Kremler, cilt üzerinde ağırlıklı olarak cildin derinlemesine nemlendirilmesi ve beslenmesi için çalışırlarken, serumlar ise içerik özellikleri itibariyle daha çok cilt üzerindeki istenmeyen oluşumlarla ilgili bakım desteği için yardımcı olurlar.

  • BOYUT FARKLILIKLARI

Kremler, farklı boyutlarda kavanoz ve tüpler içinde satışa sunulurken, serumlar ise daha çok kullanım amaçlarına uygun olarak hazırlanmış damlalıklı özel şişelerinde piyasaya sürülmektedir.

Tüm bu farklılıklarına rağmen serum ve kremler cilt bakımının ayrılmaz iki parçası olup, “serumun etkisini kremlerle pekiştirin” sloganıyla yazımızı bitiriyoruz. Bir sonraki blog yazımızda görüşmek dileğiyle.