Menü
ERGENLİK DÖNEMİNDE CİLT BAKIMI
26.07.2022

ERGENLİK DÖNEMİNDE CİLT BAKIMI

Ergenlik dönemi denilince akla ilk gelen vücut bölgesi, istenmeyen oluşumların meydana geldiği yüz bölgesidir. İstenmeyen cilt kusurlarının yoğun olarak gözlemlendiği bu dönemi, cilt bakımına yönelik adımların atıldığı ilk yıllar olarak isimlendirmek hiç de yanlış olmasa gerek. Bu yazımızda, cildimizde yaşanacak istenmeyen oluşumlarla mücadele etmek ve kendimizle barışık bir şekilde bu süreci atlatmak adına yapılabilecekler konusunda, sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Ergenlik Döneminde Cilt Neden Fazla Tepki Verir

Genel olarak hormonal değişim merkezli ortaya çıkan istenmeyen cilt oluşumlarının, birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler arasında, aşırı stresli bir yaşam, cildin yeterince temizlenmemesi ve dengesiz beslenme gibi öne çıkan bazı etkenler olmakla birlikte, ciltte artan yağ salgısı da estetik kaygıya ve ciltte hassasiyete neden olan durumlara sebebiyet verebilmektedir.   Ergenlik döneminde yağ bezlerinin daha hızlı çalışması ile meydana gelen aşırı yağlanmayı azaltarak, ciltte yağ dengesinin sağlanmasına ve istenmeyen cilt oluşumlarının önlenmesine yardımcı olmak için, ergenlik dönemi cilt bakımına bir göz atalım.

Ergenlik Döneminde Cilt Bakımının Püf Noktaları

Ergenlik dönemi cilt bakımı, vücudun hormonlara bağlı olarak gelişen değişikliklerle hız kazanan bir dönem olmasından dolayı, önemli bir kişisel bakım özelliği taşımaktadır. Hormonal değişimlerin, cilt ve saç üzerindeki etkilerinin yanı sıra tavır ve davranışlar üzerindeki etkisi, cilt bakımının öneminin daha da artmasına sebebiyet vermektedir.

Cilt Bakımı Temizlikle Başlar: Ergenlik döneminde istenmeyen cilt oluşumlarına karşı ilk önerimiz, cildin her zaman temiz tutulmasıdır. Günlük olarak cildinize uygun temizleme ürünleri ile cildinizi sabah ve akşam temizlemenizin dışında, özellikle kil maskeleri ile haftada 2 kez temizlik adımınızı pekiştirebilirsiniz. Bu şekilde gözeneklerinizin olabildiğince nefes almasına katkı sağlamış olursunuz.

Cildinizin Nem Dengesini Koruyun: Ergenlikte cilt bakımı için önerdiğimiz en önemli uygulamalardan biri, cildin nemlendirilmesi ile ilgili yaklaşımlardır. Cilt tipiniz ne olursa olsun, her cildin kendi özelliklerine uygun nemlendiricilerle desteklenmeye ihtiyacı vardır.

Her Daim Güneş Kremi: UV ışınlarının cilt ile teması sadece ergenlik dönemi için değil, tüm yaş ve cilt tipleri için olumsuz sonuçlara neden olabilecek düzeyde risk taşımaktadır. Buna bağlı olarak, mevsim ayırt etmeden, güneş yüzünü göstersin ya da göstermesin, yanınızdan güneş kremini ayırmamanızı tavsiye ediyoruz.  

Bu Öne Çıkan Yaklaşımların Yanı Sıra;

  • Beslenmenize özen gösteriniz ve bol su tüketiniz.
  • Aşırı stresten uzak durmaya çalışıp, düzenli olarak spor yapmaya gayret ediniz.
  • Cilt üzerinde gelişmiş olan sivilceleri sıkmamaya özen gösteriniz.
  • Mümkünse bu dönemde aşırı makyajdan uzak durmaya gayret ediniz.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir;

Hava Koşullarının Cilt Üzerindeki Etkisi

Akne Nedir? Neden Olur?

Cilt Bakım Rutini