Menü
SONBAHARA GİRERKEN CİLT BAKIMI
02.09.2022

SONBAHARA GİRERKEN CİLT BAKIMI

Yaz ömrünü tamalarken, daha serin günlerin ve akşamların yaşandığı sonbahara yerini devrediyor. Sonbaharın serin ve yağmurlu günlerine ayak uydurmaya çalışırken, yaz boyunca yoğun güneş ışınlarına, deniz ve havuz sularına maruz kalan cildimiz için de yeni bir bakış açısı sunmanın zamanının geldiğini belirterek, yazımıza başlamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Bunun temel nedeni mevsim değişikliğiyle birlikte, kuruluk, cilt çatlakları ve elastikiyet kaybı gibi istenmeyen durumların sıkça yaşanabilmesidir.  

Sonbahara Girerken Cilt Bakımı Neden Önemli?

Yaz dönemi boyunca, sıcak hava ve güneşin zararlı UV ışınlarının yanı sıra, mevsimin özelliğine bağlı olarak tuzlu deniz suları ve klorlu havuz suları içinde geçirilen sürelerin fazlalığı, sonbahara girerken ve bu süreçte yapılacak cilt bakımının önemini arttırmaktadır. Özellikle solgun bir cilt, güneş lekeleri, kırışıklık görünümü ve elastikiyet kaybına bağlı gelişen oluşumlar, sonbahara girerken en çok destek olması gereken durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mevsim Değişikliklerinde Cildin Savunma Mekanizması Yavaşlar

Yoğun güneş ışınlarının yanı sıra, tuzlu deniz ve klorlu havuz suyunun vücutta oluşturduğu etkiye bir de mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişimleri eklendiğinde, cildin savunma mekanizması iyice yavaşlar. Bu durum ise cildin elastikiyetini sağlayan kolajen yapının deforme olmasına, hücre yenileme kapasitesinde azalmaya neden olabilmektedir.

  • Cildimiz için Doğru Temizlik Büyük Önem Taşımaktadır

Yaz aylarını geride bıraktığımız bu dönemlerde, yüksek sıcaklıkların ve güneşin kurutucu etkisinden sonra, cildin bozulan yağ dengesine tekrar kavuşmasına destek olmak amacıyla düzenli olarak cilt temizliği ve bakımına devam etmeliyiz.

  • Nem Düzeyi Önemli

Nem, sadece sonbahar cilt bakımı için değil, tüm mevsimlerde ve hava koşullarında gerekli bir yapıdır. Bununla birlikte yaz bitiminde yavaş yavaş soğumaya başlayan havalarla birlikte, cildin neme olan ihtiyacı fazlalaşmaya başlar. Cildin ihtiyacı olan nem dengesini destek vermek amacıyla cilt bakım rutinimizde nemlendirme basamağına, cildimizin ihtiyacı olan uygun ürünleri tercih ederek, ayrı bir önem vermeliyiz.

  • Güneş Koruyucuya Devam

Her ne kadar güneş koruyucu ürünler kullanmayı yaz mevsimi ile eşleştirsek de cildimize zarar veren UV ışınlarından her mevsim ve hava şartında korunmamız gerekmektedir. Sözün kısası yaz bitti diye güneş korumaları rafa kaldırmaktan vazgeçmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Göz Bakımını İhmal Etme!

Göz çevresi, yüzün en hassas bölgesini oluşturma özelliğiyle, sonbahar döneminde de ihmal edilmemesi gereken vücut bölümlerimizin başında gelmektedir.

  • Dudaklarınızı Unutmayın

Yoğun olarak kışın tercih edilen dudak bakım ürünleri, mevsim geçişlerinde de büyük önem arz etmektedir. Nemlendirici ve besleyici özellikteki dudak bakım ürünleri tercih ederek, dudaklardaki kuruma, çatlama ve soyulmaların önlenmesine ve kış ayı geldiğinde oluşabilecek istenmeyen durumların engellenmesine yardımcı olacaktır.

  • C Vitamini İçeriğine Önem Verin

C vitamini içeren ürünler, sonbahar mevsimine, daha canlı ve parlak bir cilt görünümü ile girmenize yardımcı olacaklardır. 

  • Yazdan Sonbahara Girişte Peelingle Cildinizi Ödüllendirin

Yaz ayından sonbahara geçişte yaşanan ısı farklılıklarına bağlı olarak, ciltte meydana gelen istenmeyen değişimlerin önüne geçilmesine yardımcı olmanın yollarından biri, haftada 2 kez cilde peeling uygulaması yapmaktan geçmektedir.

  • Cilt Lekelerinize Karşı Önlem Alın

Cilt lekeleri, mevsimden bağımsız olarak gelişebilen ve özellikle yaz mevsiminden sonbahara geçişte önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Doğru cilt bakımı ve leke karşıtı geliştirilmiş ürünlerle cildinizi desteklemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Gözenekleriniz Cildiniz İçin Önemli Bir Ayrıntı

Gözenekler, yaz aylarındaki aşırı sıcakla birlikte belirginleşmeye ve tıkanmaya meyil göstermektedir. Güneşin adım adım yüzünü saklamaya başladığı sonbahar mevsiminde, gözenek oluşumuna karşı bakım desteği sunmanızı öneriyoruz.

  • El Bakımınız Çok Değerli

Temizlik sırasında başta olmak üzere sık, sık su ile temas eden eller, özellikle sonbahar ve kış aylarında daha yoğun bir kuruma ve çatlama durumuna maruz kalabilmektedir. Sık sık karşılaşabileceğimiz bu durumlara önlem almak amacıyla ellerimizi gün içinde nemlendirmeyi unutmamalıyız.

  • Yazdan Sonbahara Geçişte Çatlaklara Dikkat

Sonbahara girerken en sık rastlanan durumlardan birisi, ciltte meydana gelen çatlaklardır. Bu cilt çatlakları, çoğunlukla yüz çevresinde, burun kenarında, yanaklarda ve ellerde oluşur. Bu duruma bağlı olarak, cildin düzenli olarak nemlendirilmesi önemli bir bakım aşamasıdır.

  • Yüzünüz Kadar Tüm Vücudunuza Değer Verin

Yaz mevsiminin sona ermesiyle havadaki doğal nem git gide azalmaktadır. Bu nedenle ciltte yer yer kuruluklar ve kaşıntılar hissedilmeye başlayabilmektedir. Cilt bakım rutininde vücut bakımı genel olarak ihmal edilse de kollar ve bacaklar başta olmak üzere, tüm vücudun nemlendirici losyon, krem ve cilt bakım yağları ile desteklenmesin de fayda olacaktır.

  • Cildin Nem Dengesi İçin Su Tüketimi Önemli

Su, cildin nem dengesini ve esnekliğini sağlamaya yardımcı olan en önemli faktördür. Ciltte bulunan su miktarının azalması, ciltte istenmeyen oluşumların artmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle vücudun gereksinim duyduğu günlük sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir.

  • Dengeli Beslenmeye Özen Gösterelim

Her mevsim sağlıklı bir cilt için bol bol meyve ve sebze tüketilmesine özen göstermelisiniz.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir;

Güneşin Cilt Üzerindeki Etkileri

Cilt Tonu Eşitsizliği

Gözenek Nedir? Genişlemiş Gözenek Neden Oluşur?

Ciltte Leke Oluşumu