Menü
SONBAHARDA EN SIK KARŞILAŞILAN CİLT SORUNLARI
14.10.2022

SONBAHARDA EN SIK KARŞILAŞILAN CİLT SORUNLARI

Sonbahar mevsimine eşlik eden değişen hava koşulları ile birlikte, cildimizde hoşumuza gitmeyen değişiklikleri fark etmeye başlarız. Cildimizin kısa bir süre öncesine göre daha gergin, kuru ve akneye meyil göstermiş bir yapı içerisinde gözlemleyebiliriz. Cildin genel olarak istenilen bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için, ısı ve nem düzeyinin sabit olduğu ortamlara ihtiyacı vardır. Özellikle yazdan sonbahara geçişte yaşanan ısı ve nem dengesizliği, cilt için istenmeyen oluşumlara davetiye çıkarır. Şimdi en sık karşılaşılan cilt durumlarına birlikte bir göz atalım.

Ciltte Kuruluk ve Hassaslık

Sonbaharın gelmesiyle birlikte cildimizde en sık görülen oluşumların başında, ciltte kuruma ve hassasiyet hissi gelmektedir. Kuruluğun artması ve yeterli bakım desteği sunulmamasına bağlı olarak ciltte pul pul dökülmelerde görülebilmektedir.

Rosacea

Hava değişimine bağlı olarak hassasiyeti artan cildin bozulan dengesi ile birlikte, kılcal damarlarla ilgili bir cilt görünümü olan rosacea’nın ortaya çıkma olasılığında artış gözlemlenebilir. Bu durum ciltte mevcutsa, sonbaharla birlikte meydana gelen değişimlerle, şikâyetin düzeyi artış gösterebilmektedir.

Dudak Çatlaması

Dudak derisi ve göz çevresi, yüz bölgemizdeki en hassas bölgeyi oluşturmaktadır. Bu hassas özelliğine bağlı olarak en küçük değişikliklerden bile etkilene dudak bölgemizde, sonbahara geçişteki ısı değişimlerine bağlı olarak çatlaklar oluşabilmektedir.

Cilt Üzerinde Meydana Gelen Pütürcükler

Keratosis Pilaris olarak da bilinen bu cilt durumu, özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan küçük pütürcükler şeklinde kendini gösteren bir durumdur. Özellikle kol arkalarında kendini daha çok gösteren bu oluşumlar, küçük ve kırmızı pütürler şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

Akne Oluşumunda Artış

Cildiniz akneye meyilli bir yapıda ise bu durum sonbahara geçiş de artış gösterebilmektedir.  Bunun temel nedeninin, ısı ve nem dengesinde meydana gelen değişikler olduğu ifade edilmektedir.  

İSTENMEYEN OLUŞUMLARA KARŞI 6 PRATİK ÖNERİ

  • Cilt bakımınızı aksatmayınız
  • Cildinizin temizliğine önem veriniz
  • Bakım rutininize peeling ve maske uygulamalarını ekleyiniz.
  • Cildinizin nem dengesini korumak için düzenli olarak nemlendiriniz.
  • Sonbahar geldi diye güneş kremlerinizi rafa kaldırmayınız.
  • En önemli kurtarıcınızdan birinin su tüketimi olduğunu unutmayınız.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir;

Cilt Bakım Rutini

Cilt Bakım Ürünleri Ne Miktarda Kullanılmalı?

Hava Koşullarının Cilt Üzerindeki Etkisi