
SAÇ BAKIMINDA YAPILAN YANLIŞLAR
Saçı sık sık kestirmek saçın hızlı uzamasını değil daha sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Saçlarınızın uçlarını düzenli olarak kestirerek kırıklardan kurtulabilir daha güzel bir görünüme kavuşabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki saçlar diplerden uzar, uçlardan değil.

YIPRANMIŞ SAÇ
Saçların daha güzel bir görünüm elde etmesi için saçlara uygulanan boyalar, kurutucular, düzleştiriciler, kullanılan bazı ürünler ve saçlarda yaşanan nem eksikliği gibi pek çok etken, kuru, zayıflamış, cansız ve kolayca kırılan bir saç yapısına zemin hazırlayabilir. Saçın yıpranması bu etkenlere bağlı olarak saçın yapısındaki olumsuz değişiklikleri ifade eder.

SAÇLARDA GEÇ UZAMA
Saçlarınız yavaş mı uzuyor? Saçların yavaş uzaması veya hiç uzamamasının birçok nedeni olabilir. Saçlar sağlıklıyken, zamanının %90′nında uzarken %10′unda dinlenir. Birkaç hafta olan dinlenme sürecinden sonra, saç dökülür ve yeni saçlar tekrar uzamaya başlar. Genetik faktörler, bazı hastalıkların dışında saç telleri ayda ortalama 1 cm. uzayacaktır. Uzama sürecinde meydana gelebilecek stres ve psikolojik travmalarda saçın yavaş uzamasına yol açabilir.

SAÇTA ELEKTRİKLENME & KABARMA
Kabarma, saç telleri farklı yönlerde ilerlediğinde ve saç katikülü (saçın en dış tabakası) kaldırıldığında oluşur. Saçlar çeşitli nedenler sebebiyle elektriklenirken, bu durum zincirleme bir etkiyle kuru ve yıpranmış saç oluşumuna zemin hazırlar. Dolayısıyla nem kaybeden ve koruyucu dış tabakası hasar gören saç kabarma eğilimi gösterir. Saçların elektriklenmesinin nedeni, saç tellerinde biriken negatif ve pozitif iyonlardır. Özellikle yağışların azalması ve havaların kuruması ile beraber ortaya çıkan sorunun asıl kaynağı saçlardaki pozitif yükün artmasıdır. Bu pozitifliği arttıran farklı nedenler mevcuttur.

SAÇ KIRILMASI NEDİR?
Saçlar, kadınların en hassas olduğu konuların başında gelmektedir. Saçların sık sık boya, perma ve saç açıcı gibi işlemlere maruz kalması, ısıl işlemlerin yoğun kullanımı, saçın sürekli aynı biçimde ve çok sıkı bir şekilde arkaya doğru toplanması ve yanlış ürün kullanımı gibi faktörler, zamanla saçın zayıflamasına, kurumasına, cansızlaşmasına ve kırılmasına neden olabilir. Saç kırığı, özetle nemini kaybeden ve zarar görmüş saçların uçlarının kırılarak kopmasıdır.

SAÇTA KEPEKLENME
Kepek hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen, beyaz ve gri cilt pullarının saç derisinde ya da saçın üzerinde görünmesine neden olan, yaygın bir oluşumdur. Yapılan çalışmalar, kepeğin toplumda görünme oranının %50 olduğunu gösterir. Farklı bir şekilde ifade edersek her iki kişiden birinde kepek oluşumu görülebilmektedir.

SAÇ KURULUĞU
Saçlarımız çeşitli nedenlere bağlı olarak kimi zaman yeterince yağ üretemeyerek kurumaya başlar. Saçların yeterince nemlenmemesi ve doğal nem dengesinin yitirilmesi ile birlikte kuru saçlarla karşı karşıya kalabiliriz.

SAÇ DÖKÜLMELERİ
Sağlıklı bir insanın saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut her saç telinin bir yaşam süresi vardır. Her saç teli ortalama 4 ile 6 yıl arası yaşar. Sonrasında dinlenir ve dökülür. Bunun yanı sıra erişkinlerde yıkanma ve tarama ile birlikte günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Aşırıya kaçan bir tablo varsa bu durumun ciddiye alınması gerekebilir.

SAÇ BAKIM RUTİNİ
Saçlarınız uzun, kısa, kıvırcık düz hangi saç tipinde olursa olsun bakımlı bir saç her ortamda kendisini belli eder. Saçlarınızın her ortamda size güven vermesini istiyorsanız, saçlarınıza uygun şampuan, krem, maske ve bakım yağları ile etkin bir saç bakım rutini oluşturmanız gerekmektedir.